26 Eylül 2017
26 Mayıs - 25 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda küratörlüğünü üyemiz Kerem Piker’in üstlendiği Vardiya başlıklı projenin yer almasına karar verildi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda yer alacak proje, iki aşamalı bir açık çağrı değerlendirmesi sonucunda Seçici Kurul tarafından belirlendi.
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak Vardiya başlıklı projenin küratörlüğünü Kerem Piker üstleniyor. Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün küratör yardımcısı olarak yer aldığı Vardiya, geniş katılımlı bir proje olma iddiası taşıyor.
Vardiya, Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu içerisinde gerçekleştirilecek olan bir buluşma, karşılaşma ve mimari üretim programı ile mekânsal düzenleme önerisidir. Türkiye Pavyonu, bienal süresince vardiyalar halinde İKSV’nin konuğu olarak Venedik’e gelen mimarlık öğrencilerini, bienalin teması Freespace / Serbestmekan kavramından yola çıkarak ağırlamayı vaat ediyor. Vardiya kapsamında gerçekleştirilecek olan uluslararası bir çağrı sonucu seçilecek olan mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin, bienal süresince sergileri gezmeleri, atölye çalışmalarına katılmaları ve farklı ortamlarda üretimlerde bulunmaları amaçlanıyor. Böylelikle bienal boyunca atölye çalışmaları, performanslar ve katılımcıların bireysel üretimleriyle ortaya konulacak ürünlerin zaman içerisinde gelişen, büyüyen ve zenginleşen bir sergi içeriği oluşturması hedefleniyor.
Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV’nin koordinasyonunda, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda, TC Dışişleri Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. Türkiye Pavyonu, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Arsenale’de 20 yıllığına kiralanan uzun süreli mekânda ilk kez 2014 yılında Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde yer aldı.
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu Seçici Kurulu
Vardiya başlıklı proje, iki aşamalı bir açık çağrı sonucunda Seçici Kurul tarafından belirlendi. Seçici Kurul üyeleri arasında Prof. Dr. Sibel Bozdoğan, Levent Çalıkoğlu, Prof. Dr. Arzu Erdem, Prof. Dr. Murat Güvenç, Yeşim Hatırlı, Prof. Dr. Süha Özkan ve Prof. Dr. Uğur Tanyeli yer alıyor
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak sergi için yapılan açık çağrının başvuru tarihi 4 Ağustos’ta sona erdi. Başvuru kriterlerine uyan 31 proje arasından 3 proje ikinci aşamaya davet edildi.
Seçici Kurul üyeleri ikinci aşamaya kalan, her biri kendi içinde farklı olumlu nitelikler barındıran, üç proje arasından 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda sergilenmek üzere, zaman içinde değişecek dinamik ve etkileşimli bir süreç tasarımı içermesi, uluslararası katılıma imkan vermesi ve yetkin ve özgün mekânsal kurgusu nedeniyle, Kerem Piker ve ekibinin 'Vardiya' başlıklı projesini seçti.
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu ve Vardiya’nın detayları 2018 yılında açıklanacak.
KEREM PİKER, küratör.
1978 yılında Ankara’da doğdu. 2001 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden lisans, 2004 yılında ise Hollanda TUDELFT Mimarlık Fakültesi'nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. 2010 yılında Chicago Atheneum tarafından Avrupa'daki 40 yaş altındaki en iyi 40 mimardan biri olarak gösterildi.
2011 Yılında KPM-kerem piker mimarlık ofisini kuran Kerem Piker, bu süreçte aralarında Manisa Belediyesi Hizmet Binası Yarışması 1. ödülü, MEB Midyat Eğitim Kampüsü Mimari Proje Yarışması 1. ödülü, Şişli Lisesi Ulusal Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü, Borusan Neşe Fabrikaları Ulusal Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü, İzmir Ulaşım Entegrasyon Merkezi Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü'nün de yer aldığı pek çok ödüllü projenin de tasarımını üstlendi. 2016 yılında tasarımını gerçekleştirdiği Akyazı Kültür Merkezi XV. Dönem Ulusal Mimarlık Ödülleri Proje Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Kerem Piker 1998 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze YTE, Bilgi Üniversitesi ve Kültür Üniversitesi mimari proje stüdyolarında ve ulusal mimari proje yarışmalarında jüri üyesi ve konuk öğretim görevlisi olarak yer almaktadır.
CANSU CÜRGEN, küratör yardımcısı.
Mimar, akademisyen. İstanbul’da yaşıyor, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çalışıyor, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam ediyor. Gündelik hayat çalışmaları, tasarımda açık kaynak pratikleri ve mimarlıkta düzen kurucu pratiklere kuramsal yaklaşımlar üzerine çalışıyor.
YELTA KÖM, küratör yardımcısı
Mimar, araştırmacı. Städelschule Mimarlık Sınıfı’ndan mezun oldu. Berlin ve İstanbul hattında yaşıyor, üretiyor. İstanbul merkezli Herkes İçin Mimarlık’ın kurucularındandır. Mimarlıkta müşterekleşme pratikleri, yeryüzü şekilleri ve çatışma bölgelerinde mekân pratikleri üzerine düşünüyor.
NİZAM ONUR SÖNMEZ, küratör yardımcısı
Mimar, akademisyen, İstanbul’da yaşıyor, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çalışıyor, ayrıca “off-center” mensubu. Tasarımda yapay zeka, ütopyacı / vizyoner / öykücü mimarlıklar ve kişisel özdeşlik gibi konular üzerine çalışıyor.
YAĞIZ SÖYLEV, küratör yardımcısı
Mimar, 2014’te ITU Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Rotterdam’da yaşıyor, TU Delft’te çalışıyor ve lisansüstü eğitimine devam ediyor. Müşterek mekanlar üzerine çalışıyor.
ERDEM TÜZÜN, küratör yardımcısı
Mimar. New York’ta yaşıyor, Eisenman Architects’te çalışıyor, Herkes İçin Mimarlık kurucularından. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden lisans, Pratt Institute’den yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Dev Makina projesi ile 2016 yılında Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görüldü.
29 Kas 2024
Değerli Üyemiz Yavuz Selim Sepin, ‘2A Asian Continental Architectural Awards 2024’ ödüllerinin ve ‘UNESCO Onur Ödülü’’nün sahibi oldu.
Devamını Oku26 Kas 2024
Değerli Üyemiz Kemal Serkan Demir, 'The Plan Awards 2024' te, Rubrum Winery (Rubrum Ofis Yapısı) projesi ile Milano'da ödül aldı.
Devamını Oku20 Kas 2024
Festivalde ödül alan üyelerimiz Emre Arolat, Begüm Yılmaz Bilgin ve Caner Bilgin oldu.
Devamını Oku