İstanbulSMD Staj Programı


İstanbulSMD, kuruluş amaçları arasında yer alan “nitelikli çevrenin oluşmasında rol oynayacak” mimar adaylarının, geleceklerine ve mesleki eğitimlerine katkıda bulunmayı amaçladığı “İstanbulSMD Staj Programı”nı, derneğin “toplumsal sosyal sorumluluğu” olarak gerçekleştirmeyi görevi kabul etmektedir. Program, derneğin, kuruluşundan bu yana bütün üyelerini “mimarlığın iyileştirici rolü” odağında buluşturan en geniş katılımlı projesidir.

İstanbulSMD Staj Programı, ​​Türkiye’deki üniversitelerin mimarlık bölümlerinde eğitim gören, öncelikli olarak 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan, mimarlığa olan ilgisi ve çabası eğitim aldıkları kurumda öne çıkan, 3. veya 4. sınıf öğrencilerin zorunlu ofis stajı kapsamında stajını İstanbul’daki mimarlık ofislerinde tamamlamasını öngören, katılımcıların kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerle zenginleştirilmiş, çok paydaşlı bir toplumsal sosyal sorumluluk projesidir. 

İstanbulSMD Staj Programı’nın ilki, 2023 yılında, 6 Şubat Depremleri’nin ardından dernek yönetim kurulu üyelerinin “biz neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkarak, büyük yıkımların yaşandığı 11 il ve İstanbul’u bölgesinden 50 öğrencinin katılımıyla 35 üye mimarlık ofisinde hayata geçirilmiştir. 

Programın çerçevesi 2024 yılında, deprem bölgesindeki illerden çıkarılarak ülke geneline açılmış, bu şekilde etki alanı ve kapsamı genişletilmiştir. İstanbulSMD, depremlerden etkilenen ve ihtiyaç sahibi, başarılı mimarlık öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği staj programında bu yıl, Türkiye genelinde 19 farklı ilden, 96 öğrenci, 43 İstanbulSMD üyesi ve programı destekleyen mimarlık ofisinde stajlarını gerçekleştirmiştir.

Farklı üniversitelerden gelen mimarlık öğrencilerinin stajları süresince, birbiriyle ve İstanbul mimarlık ortamı ile temasını sağlayacak, mesleki bilgisini geliştirecek organizasyonlar, İstanbulSMD koordinasyonunda, İstanbulSMD ve proje ortaklarının iş birliğiyle düzenlenmektedir.

Staj programı etkinlikleri şu başlıklarda gerçekleştirilmektedir:

  • Konferans, seminer, söyleşi, sergiler
  • Fabrika vb. malzeme üretim merkezlerine düzenlenecek geziler
  • İstanbul kenti içinde şehrin mimarisini incelemek, kültür ve sanat etkinliklerini izlemek üzere düzenlenecek geziler
  • İstanbulSMD üyesi gönüllü mimarların üretim süreçlerini ve projelerini anlattıkları ofis ve proje ziyaretleri

Staj programı üye mimarlık ofislerinin paydaşlığının yanı sıra, yapı sektöründen malzeme ve hizmet üreticileri, yerel yönetimler ile basın mensupları tarafından da büyük destekler görmektedir.

Amaç

Öncelikle 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan mimarlık öğrencileri ile mimarlığa olan ilgisi ve çabası eğitim aldıkları kurumda öne çıkan (başarılı) öğrencilerin;

  • Mesleki eğitimlerine katkıda bulunmak, meslek çalışmalarına dahil edilerek mimari alanda kazanımlarını artırmak,
  • Staj süresince depremin yarattığı olumsuz etkilerden uzaklaşmalarını sağlayarak sosyal hayatın içerisinde yeniden yer almaları için onları desteklemek, 
  • Mimari eğitim ve uygulamalardaki bilgi düzeyini Türkiye genelinde yükseltmek,
  • Nitelikli mimarların yetişmesine katkıda bulunmak, 
  • Eğitim sürecinde mimarlığa olan ilgisini çabasıyla ortaya koyan mimarlık öğrencilerini desteklemek ve teşvik etmek,
  • Farklı bölgelerden gelen mimarlık öğrencilerinin birbiri ile etkileşimini artırmak ve İstanbulSMD çatısı altında topluluk ağı oluşturmak,
  • İstanbulSMD üyesi mimarlık ofislerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ile buluşmasını sağlamak amaçlanmaktadır. 

Kapsam

Staj programı belirlenen kriterleri sağlayan öğrencileri kapsamaktadır.

Öğrencilerin 20-24 iş gününü kapsayan staj yeri yerleştirmeleri, konaklama organizasyonu ve etkinliklik programı İstanbulSMD tarafından oluşturulmaktadır. 

Öğrenciler İstanbulSMD üyesi mimarlık ofisleri ile İstanbulSMD ağında bulunan diğer mimarlık ofisleri ve kuruluşlarda zorunlu ofis stajlarını gerçekleştirmektedir.

Her üniversiteden programa katılmaya aday olan 1 Asil, 2 öğrenci üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıkları tarafından belirlenerek, aday öğrencilerin bilgileri, transkriptleri, portfolyoları ve zorunlu ofis stajı belgeleri mimarlık bölüm başkanlıkları tarafından İstanbulSMD’ye toplu olarak iletilmektedir.

Staj süresi 20-24 iş günü olarak belirlenmiştir. Staj yapacak öğrenciler üç dönemde stajlarını tamamlamaktadır:

  • 1. Dönem: Haziran - Temmuz, 
  • 2. Dönem: Temmuz - Ağustos, 
  • 3. Dönem: Ağustos - Eylül 

Mimarlık bölüm başkanlıklarından gelen listeler, öncelikli asil adaylar olmak üzere, programa katılan mimarlık ofisleri ve kuruluşlarına yerleştirmeleri ve staj dönemleri İstanbulSMD tarafından kura yöntemiyle belirlenmektedir. 

Katılım Kriterleri

  • Türkiye’deki üniversitelerin mimarlık bölümlerine kayıtlı,
  • 3. veya 4. sınıfta okuyan,
  • Müfredatta yer alan “Zorunlu Ofis Stajı” sorumluluğu bulunan,
  • 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan,
  • Mimarlığa olan ilgisi ve çabası eğitim aldıkları kurumda öne çıkan ve mimarlık bölüm başkanlıklarınca işaret edilen,
  • Staj süresince İstanbul’da bulunma engeli olmayan, öğrencileri kapsamaktadır.