Serbest Mimarlar Dernekleri Çalıştayı Ankara’da Gerçekleşti


14 Kasım 2023

Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD) Çalıştayı 12 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleşti.

Çalıştay kapsamında bir araya gelen TürkSMD, İstanbulSMD, İzmirSMD, BursaSMD, AkdenizSMD ve MuğlaSMD yönetici ve temsilcileri, serbest mimarlık hizmetlerinin ve mimarlık mesleğinin güçlendirilmesi ile nitelikli yapı üretiminin artırılması konularında görüş alışverişinde bulundular.

SMD’ler Çalıştayı’ndan çıkan sonuç mutabakatında; Türkiye’deki SMD’lerin belirlenen ortak hedeflere ulaşmak üzere bir araya gelerek “Serbest Mimarlar Dernekleri Federasyonu (SMDF)”nu kurmaları kararı yer aldı.

Dernek yönetici ve temsilcileri gerçekleştirilen çalıştayın ardından, Cumhuriyetimizin 100. Yılı onuruna Anıtkabir’i ziyaret ettiler.

SERBEST MİMARLAR DERNEKLERİ (SMD) KAMUOYU DUYURUSU

Aynı amaçlar doğrultusunda kurulan Türk SMD, İstanbul SMD, İzmir SMD, Bursa SMD, Akdeniz SMD, Muğla SMD, 13 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da toplanarak yeni bir yapılanma oluşturmak için mutabık kalmıştır. Bu güç birliği 1970’lerden bu yana süregelen çalışmaların sonucudur.

Serbest mimarlık hizmetlerinin ve mimarlık mesleğinin güçlendirilmesi gereği ve son depremlerde bir kez daha eksikliği görülen nitelikli yapı üretme amacına ulaşma hedefi ile SERBEST MİMARLAR DERNEKLERİ FEDERASYONU (SMDF) kurulması kararı alınmıştır. Yeni örgütlenme ile öncelikli amaç; mimarlık meslek yasasının gerçekleşmesi ve bu vesile ile meslek pratiğinin evrensel boyutlara ulaştırılmasıdır.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu yeni yapılanmanın ülkemize, mesleğimize yararlı olmasını diliyor, SMDF’nin kuruluş amaçlarını ve gerekçelerini kamuoyuna ve meslek camiasına duyurmanın onurunu yaşıyoruz.

Saygılarımızla,