İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı


8 Haziran 2023

İSTANBUL SERBEST MİMARLAR DERNEĞİ DEPREMDEN ETKİLENEN MİMARLIK ÖĞRENCİLERİNE STAJ PROGRAMI BAŞLATIYOR…

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği - İstanbulSMD, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen mimarlık öğrencilerine destek olmak amacıyla bir staj programı başlatıyor.

Depremden etkilenen 11 il ile birlikte İstanbul’u kapsayan “İstanbulSMD 11 + 1 Destek Staj Programı”, dernek üyesi mimarlık ofislerinin katkısı, ilgili üniversite mimarlık bölüm başkanlıklarının koordinasyonu ve derneğin iletişim ağında bulunan firmaların destekleri ile hayata geçiriliyor.

Staj programına katılacak toplam 50 öğrenci, programa destek veren İstanbulSMD üyesi mimarlık ofislerinde 1 ay süreyle staj yapacak. 

Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 20 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği - İstanbulSMD, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından gündeme getirdiği çalışmalar kapsamında, “İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı”nı hayata geçiriyor. Dernek staj programı aracılığıyla, depremlerden etkilenen mimar adaylarının mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bu büyük afette kayıplar yaşayan, eğitimleri sekteye uğrayan mimarlık öğrencilerinin mesleki eğitimlerine katkıda bulunmak için üyelerini ve paydaşlarını örgütleyen İstanbulSMD, staja katılacak öğrencilerin; meslek çalışmalarına dahil edilerek mimari alanda kazanımlarının artırılmasını ve staj süresince depremin yarattığı olumsuz etkilerden uzaklaşmalarını sağlayarak sosyal hayatın içerisinde yeniden yer almaları için onları desteklemeyi hedefliyor.  

ArchNetwork’ün fon bulma gönüllüsü olarak destek verdiği “İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı”, proje Akra Hotels, Alumil, Asaş Alüminyum, Botam Yapı Grubu, Günsan, Kilsan, Petra The Flooring Co.,  Samet, STAC ve VitrA firmalarının desteğiyle hayata geçiyor.  

Staj programı; afet bölgesinde yer alan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan üniversitelerde mimarlık eğitimi gören ya da bölgede ikamet ederek İstanbul’daki okullarda mimarlık eğitimini devam ettiren, zorunlu ofis stajı sorumluluğu bulunan 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kapsıyor. Öğrencilerin staj yeri koordinasyonu ve 20-22 iş gününü kapsayan staj süresi için ödenekleri program kapsamında İstanbulSMD tarafından karşılanıyor. Programa dahil olan stajyerler ve mimarlık ofisi çalışanları, Aura İstanbul işbirliğiyle düzenlenecek etkinliklerde bir araya gelecek ve sosyal oryantasyon konusunda İstanbulSMD tarafından belirlenen danışmanlardan destek alabilecek. 

“İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı” Hakkında

6 Şubat depremlerinin hemen ardından afet bölgelerine yapılabilecek yardım çalışmaları için bir araya gelen İstanbulSMD yönetim kurulu, “İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı”nı hazırlayarak, üyelerine 2023 yaz dönemi stajlarında ek kontenjan açılması yönünde çağrıda bulundu. Program kapsamında, 11 il ve İstanbul’da bulunan tüm üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıklarıyla iletişime geçilerek desteğe ihtiyaç duyan ve programa katılmak isteyen aday öğrencilerin listeleri oluşturuldu. Öğrencilerin staj yerleri; staj dönemi tercihleri ve mimarlık ofisleri eşleştirilerek kura yöntemi ile belirlendi ve katılımcılara duyuruldu. 

Programa katkıda bulunan herkese öğrencilerimiz adına teşekkürü borç biliriz…

Staj Programı’nın oluşmasında katkısı bulunan başta proje yürütücüsü İstanbulSMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevilay Uğur Çekim olmak üzere, İstanbulSMD Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterliği’ne, programa destek veren tüm İstanbulSMD üyelerine, öğrenci tespitinde mesai harcayan mimarlık bölüm başkanlıklarına, etkinlik işbirliği için Aura İstanbul’a, Fon Bulma Gönüllüsü ArchNetwork’e ve programa destek veren değerli firmalara teşekkür ederiz.

Staj programı kapsamında, ek kontenjan oluşturarak programa destek veren İstanbulSMD üyeleri şu şekildedir:

·   Abbas Hacıömeroğlu - Yalçın Türkdoğan - AY Mimarlık

·   Adnan Kazmaoğlu - Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi

·   Ali Derya Dostoğlu & Uğur Özer - Studio Per Se

·   Ayşe Hasol - HAS Mimarlık

·   Burak Pekoğlu - BINAA

·   Burak Pelenk - Buda Mimarlık

·   Burak Ünder - UNDER Mimarlık

·   Bünyamin Derman - DB Mimarlık

·   Cem Sorguç - CM Mimarlık

·   Deniz Aslan - DS Mimarlık

·   Durmuş Dilekci - DDA

·   Enis Öncüoğlu - Öncüoğlu Mimarlık

·   Ertun Hızıroğlu & Ali Hızıroğlu - ERA Mimarlık

·   Esin Tercan - Norm Mimarlık

·   Görkem Volkan - GVDS

·   H. Ertuğ Uçar - TEĞET

·   Hakan Demirel - Hakan Demirel Mimarlık

·   Hasan Basri Hamulu - Pimodek

·   İpek Baycan - İpek Baycan Mimarlık

·   Kerem Piker - KPM

·   Kerim Miskavi - MAS Mimarlık

·   Kurtul Erkmen - KG Mimarlık

·   Lütfü Ünver & Ebru Ünver Karaer - İltay Mimarlık

·   Mehmet Cem Yücel - MARS MİMARLAR

·   Mehmet Emin Çakırkaya & Dilgün Saklar - Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı

·   Melike Altınışık - MAA

·   Murat Şahin - PDG Mimarlar

·   Murat Şanal - ŞanalArc

·   Mustafa Toner - Toner Mimarlık

·   Oğuzhan Aydın & Sinan Tuncer - Lift Studio

·   Sabri Paşayiğit - SPDO

·   Salih Küçüktuna & Fikret Sungay - PIN Architects

·   Serter Karataban - Team Fores

·   Sevilay Uğur Çekim & Abdurrahman Çekim - Baraka Mimarlık

·.  Seyhan Özdemir - Autoban