İstanbulSMD Staj Programı'nın Kapsamı Ülke Geneline Genişletildi


26 Mart 2024

İstanbulSMD olarak 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hayata geçirdiğimiz Staj Programı’nın kapsamı Türkiye genelindeki tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde genişletildi. 

İstanbulSMD Staj Programı, ​​Türkiye’deki üniversitelerin mimarlık bölümlerinde eğitim gören, öncelikli olarak 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan, mimarlığa olan ilgisi ve çabası eğitim aldıkları kurumda öne çıkan, 3. veya 4. sınıf öğrencilerin zorunlu ofis stajı kapsamında, zorunlu ofis stajının İstanbul’daki mimarlık ofislerinde tamamlanmasını öngören, katılımcıların kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerle zenginleştirilmiş, çok paydaşlı bir toplumsal sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirildi ve ikinci döngüsünde kapsamı ülke geneline genişletildi. 

2023 yılında başlatılan  “İstanbulSMD 11 + 1 Destek Staj Programı” kapsamında; 12 ilden gelen 50 öğrencinin zorunlu stajı, programa destek veren 35 mimarlık ofisinde gerçekleştirdi. Program dernek üyesi ofislerin katkısı, ilgili üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıklarının koordinasyonu ve dernek iletişim ağında bulunan firmaların destekleriyle hayata geçirildi.

11+1 Destek Staj Programı'nın sonuç raporuna bu bağlantıdan ulaşabilir, sonuç videosunu aşağıdaki YouTube bağlantısından izleyebilirsiniz. 

İstanbulSMD Staj Programı 2024

2024 yılında kapsamı ülke geneline genişletilen staj programından faydalanabilecek öğrencilerin tespiti için Türkiye’deki tüm mimarlık fakülteleri ve bölüm başkanlıklarıyla iletişime geçilerek program hakkında bilgi verildi. 

Öğrenciler, İstanbulSMD üyesi mimarlık ofisleri ve İstanbulSMD ağında bulunan diğer mimarlık ofislerinin yanı sıra proje kapsamında işbirliği yapılan kuruluşlarda zorunlu ofis stajlarını gerçekleştireceklerdir. Öğrencilerin 20-22 iş gününü kapsayan staj yeri yerleştirmeleri, konaklama organizasyonu ve etkinliklik programı İstanbulSMD tarafından oluşturulacaktır.

Kimler faydalanabilir?

  • Türkiye’deki üniversitelerin mimarlık bölümlerine kayıtlı,
  • 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan, (Üniversitelerde bu kritere uygun öğrenci olmaması durumunda diğer kriterleri sağlamak kaydıyla mimarlık bölüm başkanları desteğe ihtiyaç duyan başka öğrencileri de önerebilir. )
  • Mimarlığa olan ilgisi ve çabası kurumunuzda öne çıkan
  • 3. veya 4. sınıfta okuyan,
  • Müfredatta yer alan “Zorunlu Ofis Stajı” sorumluluğu bulunan,
  • Staj süresince İstanbul’da bulunma engeli olmayan öğrenciler

Staj Dönemleri

1. Dönem: 24 Haziran - 19 Temmuz 

2. Dönem: 22 Temmuz - 16 Ağustos 

3. Dönem: 19 Ağustos - 13 Eylül

İşleyiş ve Takvim

  • Türkiye'deki tüm mimarlık fakültelerinin dekanlıkları ve mimarlık bölüm başkanlıkları ile e-posta ve telefon ile temasa geçilerek bilgilendirme sağlanacaktır.
  • Mimarlık bölüm başkanlıklarından yukarıdaki kriterleri sağlayan 1 asil, 2 yedek öğrencinin bulunduğu liste ile öğrencilere dair transkript, portfolyo ve öğrencinin zorunlu staj sorumluluğu bulunduğunu belirten belge talep edilecektir.
  • 6 Şubat Depremleri’nde kayıpları nedeni ile desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin bu projede önceliklendirilmesi istenmektedir. Üniversitelerde bu kritere uygun öğrenci olmaması durumunda diğer kriterleri sağlamak kaydıyla mimarlık bölüm başkanları desteğe ihtiyaç duyan başka öğrencileri de önerebilir.
  • Mimarlık bölüm başkanlıklarının saptadığı danışman akademisyenlerle öğrencilerin süreçten haberdar olması ve yönlendirmeleri sağlanacaktır.
  • Mimarlık bölüm başkanlıklarınca hazırlanacak listelerde öğrencilerin isim soyisim, sınıf/dönem, zorunlu stajı bulunup bulunmadığı, konaklama ihtiyacının olup olmadığı, e-posta adresi, telefon numarası, danışman öğretim görevlisinin ismi, e-postası, telefon numarası bilgisi yer alacaktır. Bu listelerin şablonu İstanbulSMD tarafından oluşturularak bölüm başkanlıklarına iletilecektir.
  • Üniversitelerce belirlenen öğrencilerin staj dönemleri ve yerleri İstanbulSMD tarafından kura ile belirlenecektir.
  • Yerleştirme sonuçları danışman öğretim görevlileri, öğrenciler ve mimarlık ofislerine iletişim bilgileri ile iletilecektir.
  • Konaklama ihtiyacı olan öğrencilerin konaklama organizasyonu yerleştirme sonuçları sonrasında İstanbulSMD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi -İPA koordinasyonuyla yapılacaktır.

Programda Yer Alan Mimarlık Ofisleri