Üyemiz Levent Aksüt İstanbul Boğazı’nda ‘en yaşlı sporcu’ olarak rekora kulaç attı.


4 Ağustos 2017

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 29'uncusu düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışında İTÜ Mimarlık Bölümü mezunu 87 yaşındaki üyemiz Levent Aksüt, İstanbul Boğazı'nda ‘en yaşlı sporcu’ olarak rekora kulaç attı.

Mimarlık Fakültesi 1953 mezunu Levent Aksüt, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 29'uncusu düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na katılan ‘en yaşlı sporcu’ olarak kulaç atarak tarihe geçti. Yarışmanın başladığı ilk günden bu yana her sene katılım gösteren 87 yaşındaki Aksüt, parkuru alkışlarla bitirdi.

Dereceler Açıklandı

49 ülkeden 2 bin 200 yüzücünün katılım gösterdiği yarış, Kanlıca İskelesi'nden başlayarak Kuruçeşme'de son buldu. Boğazda renkli görüntüler oluşturan yüzücülere güvenlik amacıyla çok sayıda tekne de eşlik etti. Asya'dan Avrupa'ya 6,5 kilometrelik parkuruyla Türk ve yabancı yüzücülerin kulaç attığı dünyanın en önemli yüzme yarışlarından olan Samsung Kıtalararası Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nı erkeklerde 50.58'lik derecesi ile Rus yüzücü Evgeny Elisev kazanırken Türk yüzücüler Doğukan Ulaç ikinci, Erge Can Geçmiş üçüncü oldu. Kadınlarda ise 54.57'lik derecesi ile Rus yüzücü Kristina Kochetkova birinciliğe ulaşırken geçtiğimiz yılın şampiyonu Nilay Erkal ikinci, Buse Topçu üçüncülüğe yerleşti. Yarışlarda ilk 3'e giren sporculara madalya ve ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener ve Samsung Türkiye Başkanı DaeHyum Kim verdi.

Levent Aksüt Kimdir?

1930 yılında İstanbul’da doğdu. 1953 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. 1955 yılında sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı ile birlikte UMO Mimarlık Mühendislik Müteahhitlik ve Müşavirlik Limited Şirketini kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok müsabaka kazandı ve inşa ettirdi. 1972-82 yılları arasında Ayazağa İTÜ Kampüsü Müşavir Mimarlığını yaptı. 1998 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul Şubesini kurdu, başkanlığını yaptı. 2002 yılında İstanbul Serbest Mimarlar Derneğini kurdu. Geçici Başkanlığını yaptı. 1976-80 ve 2000-02 yıllarında iki defa İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü başkanlığını yaptı. 2013 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi 60 yıl Onur Belgesi aldı. Keman çalar. İTÜ Vakfı Üyesi ve ARGEM’in başkanıdır. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'ne 1947 yılında giren Aksüt, burada jimnastik ve yüzme öğrendi. Aletli Jimnastik ikinci kategori şampiyonluğu bulunmaktadır. Dönemin Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'den spora yaptığı katkılardan dolayı ödül aldı. 82 yaşında Yunan Adası Meis’den Kaş’a 4,5 saatte yüzdü ve madalya kazandı. İlk günden beri girdiği Boğaziçi Maraton Yüzme Yarışması'nda bugüne kadar 2 birincilik, 6 ikincilik, 3 üçüncülük kazandı.