Kamuoyuna Duyuru


24 Aralık 2021

Kamuoyuna Duyuru

Yurdumuzun başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok ilçe ve beldelerinde 28 Temmuz’dan bu yana devam eden korkunç orman yangınları çok değerli doğal varlığımız olan ormanlarımızı, tüm ekosistemiyle birlikte yakıp yok etmektedir. Bu yangınlar sadece orman varlığımızı yok etmekle sınırlı kalmayıp şiddetli rüzgârın da etkisiyle bugüne değin görülmemiş bir biçimde yerleşim bölgelerine de sıçramış, buralarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızın maalesef can kaybına, başta evleri olmak üzere mal ve hayvan varlıklarını yitirmelerine neden olmuştur. Bu büyük felâket tüm Türkiye’yi derin bir acıya boğmuş ve beraberinde farklı ölçekte birçok soruyu, kaygıyı ülke gündemine taşımıştır.

Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD’ler) olarak çok derinden hissettiğimiz bu büyük ulusal felaketin acılarını bu olaydan etkilenen tüm yurttaşlarımızla paylaşıyor, kaybettiğimiz canlarımıza rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz.

Yaralarının sarılması yolunda atılacak her girişimde gönüllü olarak yer almaya, yurttaşlarımızın barınma ihtiyaçlarına cevap vermek üzere yeniden inşa edilecek yaşam alanlarının projelendirilmesinde SMD’ler olarak her türlü desteği gönüllü olarak vermeye hazır olduğumuzu bildirmek isteriz.

Bu ve benzer felaketleri bir daha yaşamamak için, fırtına, sel, kuraklık ve hastalıklarla kendini hissettiren iklim krizi uyarılarına kulak vermemiz gerekiyor. Küresel iklim değişikliğine en önemli etkiyi yapan kentsel yapılı çevreye ilişkin çalışan meslek gruplarının başında olan mimarlar olarak mesleki etik değerlerimize her zamankinden daha güçlü sahip çıkmanın, merkeze insanı koyan, sürdürülebilir ilkelerle tasarım yapmanın öneminin altını çizmek isteriz. SMD’ler olarak bu değerlerin takipçisi olacak ve kamuoyunun gündemine taşımayı sürdüreceğiz.

Doğa, insanoğlu müdahale etmedikçe kendi yaralarını sarmaya muktedirdir. Kaybettiğimiz orman alanlarımızın uzmanların denetiminde yeniden yeşereceğine inanıyoruz. Tüm SMD’ler olarak bu alanların, yapılaşmaya açılmamasının öneminin altını çiziyor ve meslektaşlarımızı bu önemli konuda etik değerler içinde sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla

 İstanbulSMD      TürkSMD      İzmirSMD