13.11.2015

Kent ve kentli yararına “alternatif projeler” üreterek toplumun karşısına çıkmanın önemine inanan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin, mimarlık öğrencilerini tartışmaya, düşünce üretmeye ve bu süreçlerde etkin olarak rol almaya davet ettiği S.O.S. İstanbul yarışmasının altıncısı sonuçlandı.

Düzenli olarak organize edilen S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması’nın bu seneki konusu, hala belirsizliğini koruyan Kadıköy-Üsküdar arasındaki Haydarpaşa Bölgesi olarak belirlenmişti.

İstanbul’un bu çok değerli bölgesinde neler yapılacağının kararlaştırılmasında şimdiye kadar olduğu gibi politik karar vericiler ile yatırımcı grupların olması; diğer kentsel aktörlere (kentliler, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler… ) yer verilmemesi, kendilerine sorulmadan, danışılmadan operasyonlara girişilmesi büyük haksızlıklara ve yanlışlara neden olmaktadır.

Ana amacın, söz konusu bölgede, kamusal alan ve mekân üretimine odaklandığı yarışma sonucunda katılımcılardan projenin tarafları konusunda modeller üretmeleri, bunlar arasındaki dengeleri tanımlamaları, ayrıntılı hale getirmeleri ve ilişkilerle ilgili örüntüleri oluşturmaları beklenmekteydi.

Mayıs ayı başında duyurulan Haydarpaşa ve çevresi için alternatif öneriler konulu yarışmaya, öğrenciler 32 ayrı proje ile katıldı. Bünyamin Derman’ın başkanlığında toplanan ve Yavuz Selim Sepin, Alişan Çırakoğlu, Sibel Dalokay Bozer, Hakan Demirel, Yılmaz Kuyumcu ve Mehmet Ocakçı’dan oluşan jüri, 7 Kasım’da Yapı Endüstri Merkezi’nde yaptığı toplantı ile ödül kategorilerine layık buldukları projeleri belirlediler.

Bu yılki yarışmada 1.’lik ödülü 5.000 TL, 2.’lik ödülü 4.000 TL 3.’lük ödülü 3.000 TL ve toplamda 5 adet olan mansiyonların her birine 2.000 TL olarak belirlendi. Ayrıca yarışmada birinci olan proje sahipleri özel ödül olarak 3.000€ bedelli Interrail ile “Avrupa Gezisi” kazandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda birincilik ödülünü İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Başak Bilge Akçaoğlu, Gözde Çelebi ve Cafer Kutru’nun oluşturduğu ekip kazandı.

Yarışmanın kolokyumu ve ödül töreni 18 Kasım 2015 tarihinde 17:00’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleşecek. Jüri üyelerinin ve yarışmacıların katılımı ile iki saat sürmesi beklenen ödül töreni ve kolokyumun ardından katılan projelerden oluşan sergi yine İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde izleyicilere açılacak.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, S.O.S. İstanbul Fikir Projesi Yarışması gibi, alternatif projeler üretilmesine imkan veren platformlar ve projeler geliştirmeye devam ederek bulunduğu kente fayda sağlayan önemli bir mesleki kurum olarak faaliyetlerine devam etmekte.
S.O.S. İstanbul 2015 Kazanan Ekipleri
• 1. ödül: 19 no’lu ve 76312 rumuzlu proje ile Başak Bilge Akçaoğlu (İTÜ), Gözde Çelebi (İTÜ), Cafer Kutru (İTÜ)
• 2. ödül: 4 no’lu ve 21547 rumuzlu proje ile Cansu Kaçar (İTÜ), Ayşe Merve Çilingir (İTÜ), Serdar Ayvaz (İTÜ), Selin Sevim (İTÜ)
• 3. ödül: 25 no’lu ve 64183 rumuzlu proje ile Meriç Arslanoğlu (İTÜ), Ezgi Mutluer (İTÜ), Melike Yetim (İTÜ)